Top 5 kasu spirulina tervisele

Mis on Spirulina?

Spirulina on vetikas, mis kasvab looduslikult mineraalirikkas vees. Seda müüakse tavaliselt tumerohelise pulbrina ja see on mõeldud toidulisandina, kuid seni ei ole seda põhjalikult uuritud.

Spirulina toiteväärtuslikud eelised

1 spl (7 g) kuivatatud spirulinat:

  • 20kcal / 85kj
  • 4.0g valku
  • 0.5g rasva
  • 1.5g süsivesikuid
  • 0.3g kiudaineid
  • 95mg kaaliumi
  • 2.0mg rauda
  • 1.0mg C-vitamiini
  • 0.18g soola

Top 5 kasu spirulina tervisele

1. Antioksüdantide allikas

Protsess, mida nimetatakse oksüdatsiooniks, võib põhjustada pidevat põletikku ja rakkude kahjustamist, mis võib aja jooksul viia krooniliste haiguste ja potentsiaalselt vähi tekkimiseni. Spirulina on täis antioksüdantseid ühendeid, millest üks, fükotsüaniin, on vastutav spirulina tumerohelise värvi eest – see aitab ka summutada oksüdatsiooni ja pärssida põletikku. Uuringud näitavad, et fükotsüaniinil on potentsiaalne kasu, sealhulgas põletikuvastased omadused, kaitse oksüdatiivse stressi eest ja neuroprotektiivsed omadused.

2. Võib vähendada kõrget vererõhku

Uuringus, milles uuriti 4,5 g spirulina päevase annuse mõju kuue nädala jooksul, teatati süstoolse ja diastoolse vererõhu vähenemisest.

3. Võib aidata kolesterooli kontrollimisel

Rikkalikult antioksüdantsete omadustega ühendeid sisaldav spirulina aitab vältida rasvaühendite, näiteks kolesterooli kahjustusi. Samuti näib see aitavat hallata üldkolesterooli, vähendades nn halba madala tihedusega lipoproteiini (LDL) kolesterooli ja tõstes head kõrge tihedusega lipoproteiini (HDL).

4. Võib omada vähi kaitsvaid omadusi

Loomkatsed näitavad, et spirulina lisamine võib kaitsta vähi eest. See võib toimuda immuunsüsteemi rakkude, nn looduslike tapjarakkude aktiveerimise kaudu, mis aitavad kaitsta end kasvaja vastu. Vaja on rohkem inimkatsetusi, kuid tehtud katsete tulemused näivad julgustavad.

5. Võib leevendada heinapalavikku

Spirulina näib vähendavat nina hingamisteede põletikku, mis on allergilise nohu ehk heinapalaviku klassikaline sümptom. Ühes uuringus täheldati, et see parandab märkimisväärselt selliseid sümptomeid nagu aevastamine, ninakinnisus ja sügelus.

Enamik seni läbi viidud uuringuid on tehtud kas loomade või väikeste inimkatsetega, seega on vaja rohkem uuringuid, enne kui spirulinaga seotud tervisealaseid väiteid saab kinnitada.

Kas spirulina on kõigile ohutu?

Need, kellel on fenüülketonuuria (PKU), peaksid spirulinat täielikult vältima, kuna see sisaldab fenüülalaniiniks nimetatavat aminohapet, mida selle haigusega inimesed ei suuda metaboliseerida. Kõik, kellel on autoimmuunhaigus, näiteks reumatoidartriit, luupus või hulgiskleroos, peaksid samuti spirulinat vältima.

Teised, kes peaksid enne spirulina tarvitamist konsulteerima oma perearstiga, on näiteks need, kes võtavad retseptiravimeid, rasedad või imetavad naised ning kõik alla 18-aastased.

Veenduge alati, et ostate spirulinat tuntud allikast ja valige usaldusväärne kaubamärk, sest minevikus on olnud mure, et see võib olla saastunud bakterite toksiinidega, sealhulgas mikrotsüstiinidega. Samuti on teada, et spirulina imab raskemetalle veest, milles seda kasvatatakse.